Pomoć ljudima sa ratom zahvaćenih područja

Dok sami sebi tepamo kako smo napredovali kao civilizacija netko tamo jako moćan miješa svoj špil karata i sprema se napredak sviju vratiti nekoliko koraka unazad. Ovo se ne odnosi samo na trenutnu situaciju već na sve ratove i nepotrebne sukobe koji su izbijali na svim kontinentima bespotrebno. Potrebu ratovanja uistinu je teško shvatiti i prihvatiti. Kako se svi ti veliki vođe mogu pogledati u ogledalo znajući da su jednom svojom odlukom razorili obitelj, zajednicu ili državu. No da imaju takvu razinu svijesti vjerojatno ne bi ni bili tu gdje jesu.

Ovo što se danas dešava u Ukrajini nije ništa lošije od onog što se dešava na bliskom istoku ili bilo gdje drugdje, ali reagiramo jer se rat preselio u naše dvorište. Dok su se zemlje dizale protiv izbjeglica iz Afrike sada svi raširenih ruku očekuju Ukrajince. I neka, tako i treba biti jer ljudska patnja ne poznaje ni spol ni boju kože, a bogami ni religiju.

Ako je ikada bilo bitno ujediniti se sada je taj čas. Želimo li svojoj djeci i unucima pogledati u oči i priznati ne samo da smo im uništili planetu svojim nemarom i ohološću već i zbog toga jer nismo znali živjeti u miru. Jeli doista vrijedno žrtvovati tisuće, milijune života radi ideologije? U povijesti smo imali brojne „velike vođe“ koji se i danas slave ne razmišljajući koliko mrtvih su ostavili iza sebe. Danas, u doba interneta dječji vriskovi, dječje suze puno su nam bliže. Otac koji plaće dok se oprašta od svoje djevojčice pojavio se na našim televizijama, mobitelima…upamtimo taj trenutak neka nam je svima vječno ureže u sjećanje i odvrati nas od ovakvih nepotrebnih budalaština.

U ovom trenutku ne tražimo puno od Vas. Stvaramo mrežu koja će moći reagirati kada se za to ukaže potreba. Najveća prepreka biti će jezična barijera što zasad imamo pokriveno sa 4 osobe koje su se prijavile.

Biti će potrebno pripremiti smještaj, te organizirati prihvat osoba. Svi koji mogu ustupiti smještaj osobama koje će pristići u našu županiju neka ispune prijavnicu na linku NUDIM SMJEŠTAJ

Trebati ćemo veliki broj volontera koji će biti spremni aktivirati se na području Istre. Sve detalje ćemo morati dogovarati u hodu kako se situacija bude razvijala i prilagođavati se situaciji na terenu.

Za volontiranje možete se prijaviti na ovome linku PRIJAVA VOLONTERI

Za sve ostale prijedloge, zahtjeve ili bilo što drugo javite nam se na mail koji je otvoren isključivo za potrebu ove akcije 2022@istrapomaze.com

Trenutno ne prikupljamo novčane donacije za ovu svrhu samo pripremamo logistiku. Pripremimo se svi zajedno pa makar i uzalud.

Danas smo riješili prvi slučaj. Ukrajinac koji je radio u Zagrebu napustio je posao i pokupio sve stvari da se vrati kući. Vraćao se iz privatnih razloga i rat ga je zatekao na putu. Zaglavio je u Bratislavi i putem kontakta sa Banovine došao je do nas. Obzirom da ima već radnu dozvolu uspjeli smo mu pronaći posao i smještaj u Istri.

Jednu sudbinu smo promijenili na bolje, nemojmo stati na tome!

Završetak akcije za Drenku i Kristinu
Prikupljanje pomoći za Ukrajinu