Prvo druženje sa našim gostima iz Ukrajine

Prvo druženje sa našim gostima prošlo je iznad svih očekivanja. Pozivu se odazvalo više od 70tak Ukrajinaca iz cijele Istre. Susreti su bili prilično emotivni i uz ogromnu dozu zahvale za sve što se čini kako bi se oni osjećali prihvaćenima i sigurnima. Svaku zahvalu koju mi primimo ide i svima Vama koji nas podržavate, a vjerujte nam da ih je bilo zaista mnogo. Bilo je lijepo gledati dječicu kako se bezbrižno igraju i njihove majke, bake, djedove, ali ne i očeve. Dok su se dječica bezbrižno igrala njihova starija braća i očevi bore se za njihovu domovinu. Mnogi prvu stvar koju primijete su vozila koja su nerijetko i iznad našeg standarda, ali uz sav taj vozni park problem im je doći do gotovine zbog ograničenja koja postoje u Ukrajini ili problema otvaranja računa u Hrvatskoj. To što voze dobra auta ne znači da sada ne trebaju našu pomoć. Nemojmo biti površni i puni predrasuda. Nitko nije ovdje zbog turizma i svi oni imaju zajedničku želju – povratak doma. Koliko god ih mi lijepo ugostili tamo negdje iza zamišljene granice bore se i ginu njihovi očevi i muževi.

Koristimo priliku i molimo Vas da im pružite smještaj i utočište. Mnogi već nalaze poslove i postaju samostalni, djeca se uključuju u vrtiće i škole. Nisu došli ovdje da bi živjeli na račun države već da bi se sabrali ojačali i takvi bili spremni za povratak u domovinu.

Država je spora ali daje alate koji će se moći koristiti ako im želite pomoći. Ni sami ne znamo da li će ovo stati u Ukrajini ili će sve više eskalirati. Moramo biti spremni i na veći val izbjeglica. U prvom valu pljuštale su ponude sa svih strana a sada kada trebaju dolaze na kapaljku ili ih nema. Jučer je u Splitu majka sa djetetom izbačena na ulicu i putem članice naše udruge Sunčice pronašla utočište i posao u Drnišu. Danas 7 osoba mora izaći iz prihvatnog centra u Varaždinu pa su preko udruge dobili kontakt kome se javiti, sutra majka sa djetetom mora izaći na ulicu usred Pule u utorak 6 osoba u Ližnjanu ostaje bez smještaja… i da se razumijemo nijedan od ovih „slučajeva“ nije uvezen putem naše udruge ali smo svima prvi kontakt kad im zatreba pomoć. Ne možemo okrenuti glavu na drugu stranu ljudskoj patnji. Pogledajte te slike ispod teksta i i zamislite svoju obitelj na njihovom mjestu. Mnogi će i moći jer smo kroz sve ovo već prošli. Ne pokušavamo jeftinim frazama potaknut empatiju, već Vas molimo da otvorite svoja srca i domove.

Sve ponude za smještaj možete slati na mail 2022@istrapomaze.com ili na broj telefona 092/169 5425

Tražimo poslove za Ukrajince
Nova službena akcija Udruge „Svi za Ukrajinu“