Rezime akcija i inicijativa za pomoć Ukrajincima u Ukrajini i izvan nje

Prošlo je već sedam mjeseci od početka rata u Ukrajini, te ujedno i sedam mjeseci našeg aktivnog rada na Ukrajinskoj krizi. Samim time, došlo je vrijeme da vas upoznamo sa svime što smo odradili kao i s našim planovima za budućnost.

Naše djelovanje oko ukrajinske krize započelo je prvog dana rata 24.02.2022 i od tada nismo stali. U početku, naš rad usmjerili smo ka podršci, sakupljanju i slanju donacija u Ukrajinu putem Ukrajinskog veleposlanstva i udruge DoDo. Iako je bilo je naporno, bilo nam je zadovoljstvo sudjelovati u tako velikoj akciji u kojoj se udružila cijela Hrvatska. Putem te akcije Udruga Istra Pomaže prevezla je u skladišta u Zagrebu i Velikoj Gorici više od 10 tona pomoći.

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su prikupljali tu pomoć na području Istre, Primorsko Goranske županije, te Italije uz pomoć udruge Udine Aiuta.

Iako je slanje pomoći prema Ukrajini i dalje bilo od iznimne važnosti, naš fokus smo s vremenom usmjerili i prema osobama koje su stigle u Hrvatsku i trebale su pomoć.

Država i službe učinile su što su mogle, no u početku je bilo puno nejasnoća i nesnalaženja, poglavito zbog jezične barijere. Tome smo uspješno doskočili aktivacijom velikog broja prevoditelja koji su svoje usluge stavili na raspolaganje putem Viber grupe 24 sata na dan. Zahtjevi i upiti bili su razni, od upita za pronalazak smještaja do pomoći oko odjeće, obuće, prehrane i higijene.

Ponosni smo na činjenicu da smo u to vrijeme organizirali i smještaj najmlađe izbjeglice iz Ukrajine, malene Julie, koja je u Hrvatsku pristigla s mamom i bratom. Gospođa Meri Folo otvorila je svoje srce i kuću za ovu malenu obitelj i pružila im sigurno utočište ne limitirajući njihov ostanak sezonom.

Donacije su se prikupljale na sve strane i zaista nije bilo upita kojeg nismo mogli ispuniti. Često smo samo bili poveznica između Ukrajinskih obitelji i donatora na način da bi ih ili direktno povezali ili samo prevezli donacije na potrebne lokacije, što nam je svejedno bilo veliko zadovoljstvo.

Zahvaljujući aktivaciji samih Ukrajinaca oko organizacije pomoći, uspjeli smo ih i u više navrata okupiti kako bi se mogli družiti i upoznati međusobno, te na taj način više povezati.

Prvi takav događaj bilo je okupljanje na Svetici u Šišanu gdje se okupilo oko osamdeset osoba na zajedničkom ručku i ugodnom druženju. Za vrijeme ovog druženja, osim što smo se upoznali s velikim brojem osoba imali smo priliku i poslušati njihove potrebe te na taj način donijeli odluku kako usmjeriti dalje našu energiju.

Pomagali smo oko pronalaženja poslova u periodu dok se državne službe i sami Ukrajinci nisu još posložili oko navedenog, te smo redizajnirali kartice za lakšu komunikaciju s djecom iz Ukrajine (koje se i danas koriste po mnogim školama i vrtićima).

Kao udruga, podržali smo i pomogli u realizaciji dviju ideja samih Ukrajinaca, koji su nam se kao domaćinima zahvalili akcijom čišćenja Lungomare te kuhanjem poznatog Ukrajinskog specijaliteta Boršč.

Na inicijativu Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održao se i malonogometni turnir na kojemu je ekipa malih Ukrajinaca igrala protiv pobjednika turnira te pritom dobila prigodne medalje.

S obzirom na to da smo do tada primarno slali donacije u Ukrajinu, odlučili smo da je vrijeme odnijeti jednu pošiljku samostalno te posjetiti naše kolege u Ukrajinu. Nije bilo teško donijeti odluku i pronaći osobe koje žele otići. Nismo otišli dalje od Lavova, no uzevši u obzir kratko vrijeme koje smo imali za odlazak i povratak bili smo iznimno zadovoljni postignutim.

Uz sve navedeno i dalje smo aktivno tražili rješenja za smještaj raseljenih osoba, te smo se uz pomoć donatorice Claudie Farabegoli odlučili na sufinanciranje boravka Ukrajinske obitelji u Klani, gdje smo se obvezali uplaćivati 900,00 kn mjesečno vlasniku nekretnine narednih godinu dana ili dokle god su raseljene osobe iz Ukrajine u objektu.

Logični slijed događaja bilo je pokretanje vlastite akcije u svrhu još boljeg povezivanja te aktivnijeg djelovanja na polju Ukrajinske krize. Akcija je službeno pokrenuta 8.06.2022, a trajale je do 04.09.2022.

Ono što nam je dalo ogroman vjetar u leđa i hrabrost za daljnju borbu je donacija u iznosu od 200 000,00 kn od strane našeg IT diva iz Vodnjana INFOBIP. Infobip je aktivno pomagao više inicijativa od početka ratnih sukoba u Ukrajini, te smo iznimno ponosni što smo se i mi našli na popisu odabranih udruga kojima su odlučili pružiti pomoći.

Ova velikodušna donacija, koja je stigla u trenucima kada su ostale prestale pristizati zbog uobičajenog zamora nakon perioda doniranja, omogućila nam je da pokrenemo i odradimo mnoge projekte.

Povezivanjem s volonterima u Ukrajini i njihovim organizacijama ubrzali smo pristizanje donacija na određene lokacije, i na taj način izbjegli korištenje sabirnih centara. Od početka funkcioniranja udruge, kao za vrijeme ove krize, uvijek smo se trudili da kupljene i prikupljene donacije idu direktno na ruke primatelju sa što manje posrednika. U ovom dijelu veliku pomoć imali smo od strane Daniil Kot koji sa svojim kolegama donacije odnosi na mjesta gdje volonteri često ne smiju ili ne žele odlaziti. Zahvaljujući njihovim uputama sastavili smo i medicinske pakete (za djecu i odrasle), koji su uspješno poslani na teren. Napravljeni su različiti za bebe/djecu i odrasle

Prikupljene donacije prevezle su se u Ukrajinu u više navrata (primjerice akcije 1, 2, 3), te su preuzete su od strane naših partnera. Bila je to jedna od mnogih pošiljki koje smo kombinirali slanjem kamionima ili osobnim vozilima, ali ono što je bitno uvijek u poznate ruke.

Povezali smo se s ravnateljima škola u Istri te osigurali učenicima iz Ukrajine školski pribor kako bi roditeljima barem malo olakšali početak školske godine. Putem ove akcije na području Istarske županije podijeljeno je:

  • Škole na području grada Pule 26 kompleta
  • Osnovna škola u Medulinu 7 kompleta
  • Osnovna škola u Novigradu 3 kompleta
  • Osnovna škola u Bujama 1 komplet
  • Osnovna škola u Buzetu 3 kompleta
  • Osnovna škola u Pazinu 2 kompleta

Na području Primorsko Goranske županije zahvaljujući pomoći Olexandra i Oxane podijeljeno je 48 kompleta, te smo jedan poslali i za Novi Marof.

No nismo stali ni na tome jer smo jednoj budućoj studentici veterinarskog fakulteta u Osijeku platili komplet knjiga kako bi mogla bezbrižno krenuti u novu akademsku godinu unatoč svim nedaćama koje su zadesile njenu obitelj.

Osim navedenog, pomažemo udruzi u Harkivu koja se brine o pacijentima koji boluju od raznih tumora te smo im u zadnjoj pošiljci poslali vrećice za stomu i veću količinu pelena za odrasle.

62 obitelji s područja Primorsko Goranske županije dobilo je pakete s hranom u vrijednosti većoj od 300,00 kn za što je udruga izdvojila iznos od 18 600,00 kn.

Zahvaljujući opreznom trošenju donacija, uz sve navedeno uspjet ćemo pomoći u pokrivanju troškova Ukrajinskih obitelji koji su se nagomilali kod vlasnika objekata u kojima se nalaze (uglavnom zbog sporosti rješavanja papirologije, ali i poskupljivanjem energenata).

Trošenje sredstava završavamo u listopadu kada se planira zadnji prijevoz donacija u Ukrajinu.

Potrošnjom naznačenih donacija, svoje aktivnosti nastavljamo dovođenjem već spomenute Olhe Sove u Premanturu te pokrećemo likovne radionice za djecu, izložbe radova te razne sajmove i manifestacije kojima ćemo i dalje prikupljati sredstva i trošiti ih tamo gdje je najpotrebnije. Olha Sova Ukrajinska je umjetnica koja će svoje znanje i energiju posvetiti djeci i njihovom druženju kako bi lakše prolazila kroz izoliranost u sredinama u kojima se nalaze.

Moramo se pohvaliti da umjetnici diljem Ukrajine već izrađuju predmete koji će biti ponuđeni na planiranoj online aukciji udruge.

Na kraju kada sve saberemo ponosni smo na sve odrađeno, no svjesni smo da veliku većinu ovih akcija ne bi mogli odraditi samostalno. Samim time, voljeli bismo se još jednom zahvaliti svim našim volonterima i donatorima, a poglavito INFOBIPU, koji se uvijek iznova pokazuje i dokazuje kao firma s velikim srcem i osjećajem za svijet oko sebe.

Medicinska pomoć za Ukrajinu
Druženje u Zagrebu